De wijngaard

Ed mijn man, heeft ook een hobby.

Ook flink uit de handen gelopen, maar vooruit: hij moet ook wat te doen hebben.

Wijn maken; keurmeester spelen, lessen en lezingen geven; raad geven; problemen oplossen; keldermeester spelen voor de Brabantse Wijn Makers (gisten en hulpstoffen verzorgen voor 700 leden!)

En een eigen wijngaard dus, en wijn maken van zelf geteelde druiven. Kan dat dan, in Nederland? Jazeker, dat kan. En best mooie kwaliteit. Hij was er -terecht- maar wat trots op. Op de foto is goed te zien dat hij niet alles alleen hoefde te doen. De netten voorkwamen dat de merels te ijverig mee gingen plukken…… In de verleden tijd? Jazeker. In april 2017 is één keer nachtvorst geweest. Meer dan 10 graden onder nul, toen de druiven net waren uitgelopen. Toen is zoveel schade ontstaan, dat ze in 2018 allemaal zijn gerooid.

De druiven die werden geteeld waren Cabernet Cortis (60) en Regènt (150) voor rode wijn en Birstaler Muskat (45) voor witte wijn. Deze druiven zijn redelijk tot goed bestand tegen schimmels. Er werd dan ook biologisch geteeld, dat wil zeggen dat in hoofdzaak plantversterkende middelen werden toegepast.

Oh, er wordt nog steeds wijn gemaakt. Van druiven. Waar heb je vrienden voor?

Wil je meekijken? Dat kan. Klik maar op het pijltje

Met dank aan Ton Vranken.